In Memoriam Jan Bogers

SHD
3ème Régiment d'Artillerie à Pied
Aller au contenu

In Memoriam Jan Bogers

3eme Artillerie à Pied
Publié par 3ART dans Information · Vendredi 19 Avr 2024
Tags: NANJanBogers
In Memoriam:
 
Jan Bogers
 
Voorzitter van de Nederlandse Napoleontische Vereniging (NAN) van 23 april 2006 tot 24 oktober 2009
 
 
Afgelopen zondag ontvingen we via Facebook een bericht dat onze oud-voorzitter Jan Bogers overleden is op donderdag 11 april 2024. Jan is 80 jaar oud geworden.
 
 
Jan was al meer dan 40 jaar actief betrokken bij reenactment. In de eerste plaats via de Fondation Ville-Capitale,Fort Maastricht, toen medeoprichter van de Historische Artillerie Vereniging Maastricht (Bataaf).
 
In 2005 gaf Jan gehoor aan een oproep van de toenmalige Raad van Bestuur om leden aan te werven. Jan werd verkozen tot lid van de Raad van Bestuur in 2005 en voorzitter van de Nederlandse Napoleontische Vereniging (NAN) op 23 april 2006.
 
 
Jan is een uitstekende en geliefde Voorzitter geweest. Naast zijn "normale" werk had hij zeer goede contacten gelegd met de Franstalige Reenactors uit Wallonië en Frankrijk dankzij zijn innemende persoonlijkheid en zijn uitstekende kennis van de Franse taal. Als voorzitter van de NAN werd hij zeer gerespecteerd onder de Reenactors. Hij kon ze voelen.
 
Anekdotisch: De raad van bestuur van NAN verscheen kort na de benoeming van Jan op evenementen
 
in het uniform van Bataafse officieren van het bestuur. Slechte tongen beweren dat het was om "aan te komen" met de Fransen.
 
Erkend moet worden dat er binnen de NAN meer evenwicht was tussen de "geallieerde kant" en de "Franse kant". Zijn contacten hebben hem uitnodigingen opgeleverd voor nieuwe evenementen en locaties. Daarbij is een nieuw netwerk van leveranciers ontstaan.
 
 
In 2006, tijdens de herdenking van de 200ste verjaardag van de veldslagen bij Jena en Auerstedt, presenteren de leden van de NAN met het dragen van bicornes van Franse makelij, onverwoestbaar en nog steeds in gebruik! Petje af voor Jan.
 
Tijdens zijn presentatie als kandidaat Voorzitter verklaarde hij dat "het handhaven en verhogen van de kwaliteit van de vereniging staat bij mij hoog in het vaandel en het individuele en collectieve plezier van deze hobby is een onderwerp belangrijk". Een missie waaraan hij tijdens zijn presidentschap niet is mee gestopt. U kon altijd contact opnemen met Jan. Hij gaf advies en bijstand, op een attente manier. Netjes, humoristisch en soms slap Verbaal.
 
 
Het ontstaan van diepe meningsverschillen binnen de Raad van Bestuur leidde tot een ontbinding in de zomer van 2009. Gezien de omstandigheden en trouw aan zijn integriteit, namen Jan en bijna de gehele Raad van Bestuur Ontslag. Het gaat erom de weg vrij te maken voor oplossingen.
 
 
Na deze periode volgde een periode van afstand. Maar beetje bij beetje keerde Jan terug. Als spreker, adviseur, toeschouwer voor vele jaren. In deze periode maakte hij zich ook grote zorgen over de gezondheid van zijn vrouw Marijke.
 
 
Na enkele jaren verslechterde de gezondheid van Jan geleidelijk. Toch probeerde hij er zoveel mogelijk gebeurtenissen bij te wonen mits  zijn gezondheid dit zou toelaten. Een accidentele val beperkte zijn mobiliteit ernstig. In de loop van beide De laatste jaren is zijn gezondheid sterk verslechterd met een tweede val.
 
Jan overleed op donderdag 11 april 2024.
 
 
Met hem heeft een "pure" reenactor ons verlaten. We zullen hem met plechtig respect gedenken.
 
 
Wij wensen Marijke, haar kinderen en kleinkinderen veel succes met het overlijden van Jan.
Retourner au contenu